TURŞU KURUYORUZ

TURŞU KURUYORUZ

 

TURŞU KURUYORUZ

Deney/Etkinlik Sonucu:

Yiyecekleri bozulmadan uzun süre saklamanın yollarından biri turşu yapmak. Turşu yapımında kullanılan yöntemlerden biri salamura. Salamura aslında bir tuzlu su çözeltisi. Bu çözelti içinde laktik asit bakterileri adı verilen bakteri türü gelişebiliyor.
Laktik asit bakterileri sebzelerin içerdiği şekeri kullanarak laktik asit üretir. Bu olaya fermantasyon denir. Oluşan laktik asit sayesinde turşunun bozulmasına neden olabilecek bakteriler gelişemez. Fermantasyonla turşu oluşmaya başlar. Turşu oluşumu sebzenin tadının ve görüntüsünün değiştiği kimyasal bir değişimdir.
Limon turşunun asitliğini artırır. Asidik ortamda laktik asit bakterileri gelişirken zararlı bakteriler gelişemez. Böylece turşu zararlı bakterilerden de korunmuş olur.